MKB-Limburg - NIEUWS - ADOORDACHTE-ANALYSE-REMKES-BIEDT-ROUTE-UIT-STIKSTOFIMPASSEA
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

‘Doordachte analyse Remkes biedt route uit stikstofimpasse’

Persbericht-VNO-NCW en MKB-Nederland-5 oktober 2022

‘Doordachte analyse Remkes biedt route uit stikstofimpasse’

‘Johan Remkes heeft een doorwrochte analyse opgeleverd die helpt om uit de stikstofimpasse te komen, zowel op de korte als de lange termijn. Hij slaat de juiste bruggen, het is goed doordacht en dit biedt een prima vertrekpunt om er uit te komen. Dat is nodig om ons land van het slot te halen, de boeren perspectief te geven en tegelijk de natuur te verbeteren,’ aldus VNO-NCW en MKB-Nederland in een eerste reactie.

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW; ‘Het is goed dat Remkes oog heeft voor de belangen van alle partijen én de juridische werkelijkheid. Door onderscheid te maken tussen de korte en lange termijn biedt Remkes de mogelijkheid om met boeren tot goede oplossingen te komen. Tegelijkertijd kunnen zo PAS-melders uit de brand worden geholpen en kunnen we het land van het slot halen. Het is verder goed dat er meer aandacht komt voor de rol van bewezen innovaties.’

Volgens Thijssen gaan ook andere sectoren evenwichtig bijdragen aan het terugbrengen van de stikstofuitstoot en andere emissies, voor zover zij bijdragen aan de problematiek. ‘Vanwege de energietransitie gaat dat ook gebeuren en iedereen gaat zijn bijdrage leveren, niet alleen de boeren.’ 

Reactie op de verschillende voorstellen

Op tal van punten komt het advies van Remkes overeen met eerdere voorstellen van de zogeheten Stikstofalliantie met onder meer VNO-NCW en MKB-Nederland, boeren- en natuurorganisaties en bouwers. Zo bepleit Remkes een landelijke stikstofbank, een gebiedsgerichte aanpak, een nationaal innovatieprogramma en versnelde legalisering van PAS-melders. Verder schetst hij een wenkend perspectief hoe Nederland tot nieuwe verdienmodellen kan komen in samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en boeren. ‘Het is verstandig dat Remkes ook adviseert om te komen tot een lange termijn perspectief voor de landbouw via een Landbouwakkoord met alle betrokken partijen’, aldus Thijssen.

Nu doorpakken met goed vervolgproces

Samen met het kabinet en de andere partners van onze Stikstofalliantie (Bouwend Nederland, Natuurmonumenten, Natuur en Milieu, LTO Nederland) willen VNO-NCW en MKB-Nederland nu zo snel mogelijk om de tafel om het plan concrete opvolging te geven. ‘Met name de eerste lijn van Remkes (‘versnellen’) moet op korte termijn tot uitvoering komen, zodat er weer ruimte komt voor de vele projecten die nu stilliggen; van de aanleg van infrastructuur tot de aanleg van nieuwe duurzame bedrijven en woningen.’Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV