slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Adelmeijer Hoyng Advocaten over aanscherping regelgeving betaaltermijnen

Er komen nieuwe regels met betrekking tot de maximale termijn waarbinnen grote bedrijven het MKB en ZZP'ers moeten betalen. Wat moet u weten?

In het verleden waren ondernemers vrij in het afspreken van betaaltermijnen van hun facturen. Vaak leidde dit ertoe dat de sterkere/grotere partij een zeer lange betaaltermijn kon bedingen. Kleinere ondernemingen en zelfstandigen kwamen hierdoor in liquiditeitsproblemen omdat zij te lang moesten wachten op hun geld. In 2013 zijn de regels gewijzigd en sindsdien mogen ondernemers slechts een betaaltermijn van langer dan 60 dagen overeenkomen wanneer dat niet onredelijk is voor de schuldeiser. In de praktijk blijkt het lastig om kortere betaaltermijn af te dwingen bij grote bedrijven. Ondanks de eerdere wetswijziging blijven zij geregeld termijnen van 90 of zelfs 120 dagen hanteren.

Op 7 maart 2017 heeft de Eerste Kamer een nieuwe initiatiefwet aangenomen van PvdA en CDA, waarin deze regels verder worden aangescherpt. De politiek kwam namelijk ook tot de conclusie dat de regels met name het MKB en ZZP'ers nog steeds onvoldoende bescherming boden. Onder de nieuwe regels mogen in overeenkomsten tussen grote bedrijven enerzijds en MKB of ZZP'ers anderzijds geen betaaltermijnen van langer dan 60 dagen worden opgenomen. Gebeurt dat toch dan is die bepaling nietig en wordt automatisch teruggevallen op de standaard betaaltermijn van 30 dagen.

Voor het MKB en ZZP'ers biedt de nieuwe regelgeving meer bescherming. Zij weten dat grote bedrijven nooit een betaaltermijn van langer 60 dagen kunnen hanteren. Gebruikt een groot bedrijf toch een langere termijn, dan is deze nietig en kan dus al na 30 dagen betaling worden gevorderd. Ook de wettelijke handelsrente gaat dan na 30 dagen al lopen. Voor grote bedrijven is het zaak goed na te gaan welke betaaltermijnen gehanteerd worden. Ook dienen algemene voorwaarden te worden aangepast om te voorkomen dat de daarin opgenomen betaaltermijnen nietig zijn en automatisch wordt teruggevallen op de 30-dagentermijn.

De ingangsdatum van deze nieuwe regels is op dit moment nog niet bekend. Waarschijnlijk zal dit 1 juli 2017 of 1 januari 2018 zijn. Uiteraard houden wij u daarover op de hoogte. Voor bestaande overeenkomsten zal overigens een overgangstermijn van 1 jaar gelden. Wilt u weten wat deze regelgeving voor uw bedrijf betekent of vraagt u zich af of uw voorwaarden nog wel voldoen? Wij helpen u graag!

Mr. David Stikkelbroeck | Adelmeijer Hoyng AdvocatenGa terug naar het nieuwsoverzicht

nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u hieronder
in te schrijven voor onze
nieuwsbrief.

JONG MKB

JONG MKB

Opstapje nodig? JONG MKB zet zaken in beweging! Speciaal voor startende ondernemers tussen 0-5 jaar.

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV